De stemming erin houden

10 maart 2010

gelabeld:

Vorig week waren de gemeenteraadsverkiezingen. Net als met de Europese verkiezingen van vorig jaar ging dit weer retro-stijl met potlood en papier. Niet iedereen is daar even blij mee.

Ook dit keer mocht ik op een stembureau plaatsnemen. Het is een lange dag. Gelukkig ook wel een interessante. Er komen heel wat mensen langs. Niet alleen vrolijke mensen, maar ook chagrijnige of mopperende personen. Politiek kan heel wat emotie oproepen.

Ik heb het dan wel als een interessante dag bestempeld, maar ik kan je ook zeggen: rijk wordt je er niet van. De vergoeding in Assen is 100 euro per dag plus catering. Dat is dus voor een dag die om 7.00 uur begint op het stembureau (om ervoor te zorgen dat het bureau om 7.30 uur ook open kan) en tot ruim na 21.00 uur (wanneer het stembureau sluit). Ruim na, want de stemmen moeten eerst nog even geteld worden. In mijn stembureau hadden we daar nog eens 2,5 uur voor nodig. Kortom, om 23.30 uur sloten wij de deur van het stemlokaal achter ons.
Vervolgens moeten de gehele administratie naar het hoofdstembureau gebracht worden waar het verder wordt verwerkt. Om iets na middernacht kreeg ik een akkoord van het hoofdstembureau dat alles correct was en mijn taak erop zat.
Kortom een werkdag van 17 uur. Dat betekent een vergoeding van 5,88 euro per uur bruto (want totale vergoeding was 100 euro). Wanneer je het geluk/pech hebt dat je bij je inkomstenbelasting in de hoogste schaal zit, houdt je er dus 2,82 euro per uur aan over.

En dan lees ik nog ergens in commentaren over al dan niet stemcomputers dat die dingen wel erg duur zijn…. Wanneer we met dit soort argumenten gaan aankomen, zou ik willen voorstellen de bemensing van stembureau’s ook maar eens een “normale” vergoeding te gaan geven….